La Salle College

The Project called for a two court multi sports hall with ancillary accommodation for change rooms, classrooms, storerooms and teacher prep areas that related directly to the outside sports facilities and also functioned as a hall for school assemblies. The design philosophy was to create a building that would accommodate teaching and school community functions in a naturally lit and naturally ventilated space that opens to the adjacent oval and hard courts. Vertical lift glazed doors, high level and corner windows, Alpolic Sparkling white louvres, overhanging Alpolic sparkling white roofs and cantilevering sunshades are used. Low-level openings together with operable high-level louvres ensure good natural ventilation. Insulated acoustic ceilings and wall panels provide thermal and acoustic comfort. The building complements the palette of materials on adjacent buildings on the site and in the locality. It was a desire that the building reflect its own time and rather than being closed in, would open up visually to the community. Alpolic, Sparkling White was used on the external fa├žade of the college to enhance its aesthetics and unique jagged design. As such the forms are cubic and crisp and large glass areas make the building approachable as well as providing passive surveillance for teachers around the building and across the associated sports areas. The project was delivered on time and on budget and later won 2010 Master Builders Excellence Award Best School Building.

Project Name – La Salle College
Product – Alpolic
Colour – Sparkling White
Architect – Parry & Rosenthal Architects
Builder/Developer – EMCO Building
Fabricator – Visionclad
Project Stage – Completion 2010
Location – Perth, WA